Svampbob fyrkant!

Det är Alfons nya smeknamn! Har precis kommit hem från första dagen på kantarellsökkurs med Carina Persson. Vi hade en härlig dag i skogen och Alfons var jätteduktig! Vi var 4 hundar och för en gång skull var inte Alfons störst!
Cato, en stooooor Grand Danoispojke, var definitivt störst! Han vägde 75 kg så där ligger Alfons i lä. Sen var det Silky Terriern Mollie och Papillion/ Lancashire Heelern Chicco med på kursen så det var två jättehundar och två miniatyrer. Mollies matte Tove jobbar på Agria som ansvarig för deras webplatser så hon skulle göra ett reportage om våran kurs så där kommer deltagarna att dyka upp i veckan. Länkar dit när jag vet att den är införd. Chiccos matte tog en massa bilder så vi hoppas på riktigt snygga bilder på Alfons från henne ;-). Hur gick då kursen till? Ska försöka återge momenten, också för att själv komma ihåg...
1. Håll en kantarell bakom ryggen. Säg "kantarell" samtidigt som du visar den för hunden och den nosar på den. Belöna med andra handen. 3 x 3 gånger.
2. Lägg kantarellen på marken. Säg "Sök kantarell" eller vad man nu vill använda för sökkommando. När hunden nosar på svampen så klickar man och belönar. Belöna en bit upp från marken eftersom man inte vill att belöningsförväntan ska vara nere vid marken. 3 x 2 gånger.
3. Sätt hunden och låt den se när du lägger ut 3-4 kantareller ett par meter från hunden. Säg "Sök kantarell" och klicka och belöna när hunden nosar på svampen. Plocka upp svampen som hunden hittar.
4. Som p 3 men gå iväg från området någon minut. Släpp sedan på hunden att leta.
5. Gå till ett område där kantrareller växer, gå fram och låtsas lägga ner svamp och säg sökkommandot. När hunden nosar och hittar den "vilda" svampen, belöna rikligt! De här svamparna har jag ju inte rört så de har inte min doft = lite svårare.
6. Parallellt med p 5 så återgår man till på 2 men belönar först när hunden satt sig ner. Målet är att hunden sedan skall markera genom att sätta sig när den hittar kantarell. Till en början kör man p 5 och p 2 parallellt men kopplar sedan ihop det när hunden är riktigt säker på båda momenten.
Alfons är helt slut nu och sover djupt. I morgon ska han få vila och sen ska vi öva på p 6, att sätta sig när den hittar kantarell. Vi har fått med oss övningssvampar så att vi har lite att träna på. Nästa kurstillfälle är om en vecka. Riktigt kul kurs är det och Carina tyckte att Alfons sökte riktigt bra för att vara så ung. Han söker och söker men missar ibland vad han söker efter. Det viktiga är dock att han inte ger upp fort. Duktiga pojken! Vid samlingen märktes dock att han bara är 1 år. Likt en förstagluttare med myror i baken hade han lite svårt att sitta still. Han ålade runt och betedde sig allmänt barnsligt - precis som man ska när man bara är 1 år!

Kommentarer
Postat av: Elin

Hej ! Va kul att ni hittade till oss!Alfons har blivit så stor och stilig. Va kul men kantarell kurs, nästa hund jag har ska jag verkligen lära att hitta de gula underbart goda svamparna. Valther e lite för trög ;)Kramar

2010-09-05 @ 13:31:32
URL: http://www.valther.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0