Lervälling och lite annat...

Just nu är jag sjukt nöjd med att ha en SVART och KORTHÅRIG hund! Är det inte snö så är det lera - precis överallt. Alfons är mindre nöjd med att han måste gå in i duschen så att jag får tvätta av honom om benen och under magen. Han står ut men gillar det inte. Idag tränade vi lite inför kursen vi ska gå nästa helg (finns en plats kvar!). Vi körde handtarget mellan familjemedlemmar. Så kul att se hur taggad Alfons blir så fort det blir träning av. Han förstod väldigt snabbt vad det gick ut på och belöningen var Cheezeballs, hans favvissnacks! Han börjar bli duktig på att trycka in nosen hååååårt i handen och stå kvar så. Innan var han som en tennisåskådare. Dutt i handen och direkt kollade han sen in andra handen! Är belöningen på väg? Det var svårt att bryta det beteendet eftersom han duttade gång på gång för att få belöningen. Jag ville att han skulle förstå att jag ville att han skulle hålla kvar nosen för att få belöningen. Det gällde att belöna varje liten sekund som han höll kvar nosen lite längre men rätt som det var så fattade han galoppen. Husse stod precis bredvid vår slamavskiljare och den har ett grönt runt lock på sig. Alfons försökte sig givetvis på en tasstarget också - vem vet - kunde ju ge utdelning! Det är det som är så härligt med den här typen av positiv träning. Man får en hund som är delaktig och testar en massa grejer istället för en passiv ordermottagare. Förstår inte hur man kan träna hund på annat sätt...

Kommentarer
Postat av: Åsa Nilsonne

Från en som har en vit långhårig hund: svart korthårig vore att föredra just nu...

Håller med om att det går att få ut så oerhört mycket mer av relationen till hunden genom att uppmuntra egna initiativ som man ju gör vid operant träning - plötsligt blir det tydligt hur hunden tänker och vad den tror.

Hunden lär sig att våga vara aktiv, och vi lär oss att se/lyssna på den.

:-)

2011-04-03 @ 09:34:46
URL: http://valpenborderline.blogspot.com
Postat av: Åsa Nilsonne

PS Och så är det ju så kul att hundarna tycker att det är så kul att träna...

2011-04-03 @ 09:39:24
URL: http://valpenborderline.blogspot.com
Postat av: Gudrun svarar Åsa

Ja Åsa, just nu lider jag med dig! Tur att du har små behändiga hundar i alla fall! Tänk att ha en stor afghan som man ska baxa in i duschen! Ja, visst är det så att klickern är en kommunikationskanal mellan oss och hundarna! Det är som ett gemensamt språk som båda förstår!

2011-04-03 @ 11:04:06
URL: http://velourpojkenalfons.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0